United KingdomUnited Kingdom

Evropský den jazyků 2023

Evropský den jazyků (EDJ) je den podpory jazykového vzdělávání v Evropě. Slaví se 26. září, již od roku 2001. Mezi hlavní cíle EDJ patří zvyšování povědomí veřejnosti o důležitosti jazykového vzdělávání, podpora vícejazyčnosti a mezikulturního porozumění, propagace jazykového a kulturního bohatství Evropy a také podpora celoživotního jazykového vzdělávání ve škole i mimo ni. 

 Den jazyků jsme slavili ve středu 27. září. Letošní oslavy byly specifické, protože právě v tomto týdnu byli na naší škole přítomni stážisté z programu Youth 4 Impact – mladí hosté z Indie, Srí Lanky, Thajska, Turecka a Španělska. Tito dobrovolníci se zapojili i do oslav EDJ, a tak všechny výše zmíněné body byly naplněny a ověřeny v praxi, zejména důležitost jazykového vzdělávání a mezikulturního porozumění. 

 Studenti 2. G přivítali Shinaryu ze Srí Lanky. Žáci se dozvěděli o tamních zvycích, poslechli si hymnu a naučili se tradiční lidový tanec. Shinarya na oplátku dostala lekci polky, žáci ji zasvětili do českých obyčejů a zazpívali české písně v doprovodu ukulele. 

 S aktivitami pro 3. G pomáhala Alifiya z Indie. Tercie se vlnila v rytmu indické hudby, hádala slovíčka, luštila kvíz o České republice a vyzkoušela si tradiční způsob malby „warli“. Žáci psali dopisy pro Alifiyu, která je za odměnu ozdobila hennou.  

 Do 4. G přišla Anatcha z Thajska a Maria ze Španělska. Studenti začali rozcvičkou, důkladně si protáhli hřbety rukou a zápěstí při thajském tradičním tanci. Někteří žáci se věnovali thajským specialitám, jiní španělskému fotbalu. Pro stážistky si třída připravila Kahoot – kvíz o naší zemi, představila jim česká jídla a potrápila je jazykolamy. Vznikl také podcast – nahrávka rozhovoru s Anatchou.  

 Také v 5. G proběhla lekce tance. Shivani naučila kvintu indické krůčky, žáci to zkusili s polkou. Třída si osvojila několik frází v hindštině a vytvořila slovníček slov, která znějí podobně v obou jazycích. Zatímco Shivani malovala zájemce hennou, studenti pro ni kreslili mandaly s osobními vzkazy. 

 Pavla Kopečná 

https://www.msmt.cz/mezinarodni-vztahy/evropsky-den-jazyku 

Naše webové stránky používají soubory cookie. Prohlížením našich webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace zde.